Vauvan ensimmäiset kuukaudet ovat koko perheelle uuden äärellä olemista, varsinkin jos kyseessä on esikoinen. Perhe-elämän päätökset koskettavat myös vauvaa, joka vaatii ja tarvitsee ehdotonta huolenpitoa. Lapsen synnyttyä vanhempien tehtävänä on tunnistaa hänen tarpeensa ja vastata niihin, jotta lapsen hyvä kehitys tulee turvatuksi. 

Vauvan perushoito pitää sisällään mm. ravitsemuksesta, läheisyydestä ja puhtaudesta huolehtimisen. Imetyksen opettelu vie alussa aikaa ja puolison/kumppanin läsnäolo on silloin erityisen tärkeää. Vanhempien tehtävät ovat toisiaan täydentävät. Kun äidillä varhaisvaiheessa imetys vie suuren osan, toisen vanhemman rooli korostuu entistä vahvemmin arjen pyörittäjänä ja vauvanhoitajana. Pikkuhiljaa itsevarmuus kasvaa ja rutiinit tulevat tutuksi. Vanhempien kannattaa muistaa, että asiat voi tehdä ainakin kahdella eri tavalla, eikä ainoaa oikeaa tapaa ole olemassa. 

Vauvan hoitoon liittyviin kysymyksiin saa apua ja tukea lastenneuvolasta. Neuvolakäyntejä on vauvan synnyttyä kuukausittain, tarvittaessa tiheämpäänkin. Pikkuhiljaa vauvan kasvaessa käyntikerrat neuvolaan harvenevat. Oulun kaupungin chat-palvelua ja Omahoitoa voi neuvolakäyntien lisäksi hyödyntää mieltä askarruttavissa asioissa. Terveyskylän nettisivuilla on runsaasti vauvanhoitoon liittyvää kirjallista materiaalia sekä videoklippejä ja myös synnytyssairaalasta saataviin kotiohjeisiin on hyvä tutustua.