Rintamaito on vauvalle ihanteellista ravintoa. Se on yleensä riittävä tyydyttämään terveen, täysiaikaisen ja normaalipainoisen vauvan ravinnontarpeen ensimmäisen kuuden kuukauden ajan. Vaikka rintamaito on vastasyntyneelle parasta ravintoa, on tilanteita, jolloin vauvaa imetetään osittain tai ei lainkaan. Näissä tilanteissa vauva saa ravintonsa äidinmaidonkorvikkeena tarpeen mukaan. Myös pulloruokinnan aikana on hyvä hetki tarjota vauvalle läheisyyttä ja varhaisen vuorovaikutuksen kokemuksia. Kuten imetyksessä, myös pulloruokinnassa vauvantahtisuus on tärkeää.  

Kiinteiden lisäruokien antaminen aloitetaan lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan viimeistään 6 kk:n iästä alkaen, mutta ei ennen 4 kk:n ikää.  Osittaista imetystä suositellaan jatkamaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessaan vielä pidempäänkin. Vauvan neuvolakäyntien yhteydessä perheet saavat ohjausta vauvan ravitsemukseen liittyen eri ikäkaudet huomioiden ja aiheeseen voi tutustua myös Lastentalon nettisivuilla. 

Rintamaidon / äidinmaidonkorvikkeen lisäksi lapsi tarvitsee Suomessa D-vitamiinia ympäri vuoden. Mikäli vauva on täysimetetty tai saa äidinmaidonkorviketta enintään 500ml/vrk, on päivittäisen D-vitamiinilisän saantisuositus 10 mikrogrammaa. Äidinmaidonkorvikkeen päivittäisen määrän ylittäessä 500ml, vähenee D-vitamiinin saantisuositus, sillä äidinmaidonkorvikevalmisteet ovat D-vitaminoituja. Neuvolan terveydenhoitaja ohjeistaa D-vitamiinin aloituksessa vauvan ollessa 2 viikon ikäinen.

Vauvan vatsantoiminta on hyvin yksilöllistä. Useimmiten vauva ulostaa muutaman kerran päivässä, mutta muutaman viikon iässä ulostamistiheys voi alkaa harveta. Isompana täysimetetyllä vauvalla uloste saattaa tulla jopa kerran viikossa, mutta mikäli vauva on hyvävointinen, ei asiasta tarvitse olla huolissaan. Jos vauva vaikuttaa kivuliaalta vatsan toimimattomuuden takia, on vauvan vointi syytä tarkastaa neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Vauvahieronta ja vauvan masujumppa ovat hyviä keinoja yrittää saada vauvan vatsa toimimaan. Vauvaa voi myös pitää hänen hereillä ollessaan vatsallaan, mikä voi helpottaa suoliston toimintaa. Vauvan röyhtäyttäminen lempein ottein syöttöjen jälkeen voi helpottaa ilmavaivoista kärsivän vauvan oloa.