Seksuaalisuus on luonnollinen osa parisuhdetta myös synnytyksen jälkeen. Vauvan synnyttyä parisuhde muuttuu ja uusien roolien opettelu vie aikaa.  Jakamalla omia tunteita ja kokemuksia voi myös ymmärtää kumppaniaan paremmin.  

Naisen keho käy läpi suuria muutoksia niin raskausaikana kuin myös synnytyksen jälkeen. Imetyksen aikainen hormonituotanto vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Mahdollisten repeämien tai välilihaan tehdyn leikkauksen paraneminen vie aikaa. Emättimen ja klitoriksen seksuaalireaktioiden palautumiseen kuluu n 8-12 viikkoa. 

Yhdyntöjen aloittamisen ajankohta on yksilöllinen. Yhdyntää voi kokeilla, kun välilihan ja emättimen alueella ei ole kipuja. Imettävien äitien kannattaa käyttää liukuvoidetta ja paikallisesti annosteltavaa estrogeeniä. Estrogeeni vahvistaa kuivia ja ohuita limakalvoja. 

Ehkäisystä on huolehdittava heti seksin alettua synnytyksen jälkeen, ellei toivota saman tien uutta raskautta.  Imetys ei ole toimiva menetelmä raskauden ehkäisyyn. Vaikka kuukautiset eivät olisi tulleet, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus silti olemassa. Myöskään aikaisempi raskaaksi tulemisen ongelma ei toimi ehkäisymenetelmänä. Ehkäisyasioissa voit olla yhteydessä neuvolan terveydenhoitajaan tai ehkäisyhoitajaan. 

Ehkäisymenetelmät

  •  Kondomi on huolellisesti käytettynä luotettava menetelmä. Pidempiaikaiseen ehkäisyyn kannattaa miettiä helpompia vaihtoehtoja. 
  •  Minipilleri sopii imetyksen aikana ja on vauvan kannalta turvallinen. Sivuvaikutuksena voi olla tiputtelu kuukautisten välillä tai epäsäännölliset kuukautiset. Pilleri on muistettava ottaa joka päivä samaan aikaan. 
  •  Kierukka voidaan asentaa yleensä aikaisintaan 12 viikon kuluttua synnytyksestä. Kierukka ehkäisee raskauden 5-6 vuoden ajan kierukasta riippuen ja se tulee poistattaa ennen raskauden yrittämistä. Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuodon määrää. Hormonikierukka sopii myös imetyksen aikana ja se on luotettavin ehkäisymenetelmä.  
  • Ehkäisykapseli asennetaan olkavarteen ihon alle. Se sopii myös imetyksen aikana. Tiputtelevaa vuotoa voi esiintyä ja kuukautiset voivat jäädä pois tai tulla epäsäännöllisiksi. 
  •  Jälkiehkäisy on tarpeellinen ehkäisyn unohduttua tai kondomin käytön epäonnistuttua. Jälkiehkäisypillerit saa apteekista ilman reseptiä ja ne otetaan 12–72 tuntia yhdynnän jälkeen. Lääkkeen oton jälkeen on pidettävä 6 tunnin tauko imetyksessä. 
  • Yhdistelmäehkäisyvalmisteet (E-pilleri, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas) voidaan aloittaa, kun kuukautiset ovat alkaneet ja imetys loppunut, tai kun vauva on vähintään 6 kk ja saa lisäruokaa. Valmisteita käytettäessä pidetään viikon väli kolmen viikon käytön jälkeen. Valmisteilla on helppo siirtää kuukautisia tarvittaessa. E-pilleri otetaan päivittäin ja sen ehkäisyteho säilyy taukoviikon ajan. Ehkäisylaastari vaihdetaan viikoittain. Ehkäisyrengas saa olla koko kolmen viikon jakson paikallaan. 
  • Spermisidit kondomin kanssa käytettynä parantavat ehkäisytehoa, mutta ovat ainoana ehkäisynä melko epäluotettavia.