Synnytys alkaa latenssivaiheella, jonka aikana supistukset voivat olla alkuun epäsäännöllisiä, mutta yleensä säännöllistyvät latenssivaiheen edetessä. Latenssivaihe voi kestää jopa vuorokausia. Kotona voit olla niin pitkään kuin koet pärjääväsi. Latenssivaihe vaihtuu aktiiviseksi avautumisvaiheeksi, kun supistukset ovat säännöllisiä. 

Avautumisvaihe 

Avautumisvaihe alkaa, kun supistukset ovat säännöllisiä ja kohdunsuu on avautunut 2–4 senttiä. Avautumisvaihe loppuu, kun kohdunsuu on täysin auki. 

Kohdunsuun avautuminen on yksilöllistä, joskus tuntuu, ettei synnytys supistuksista huolimatta etene lainkaan. Joskus supistukset voivat hiipua hetkeksi ja voimistuvat sitten uudelleen. Puhutaan latenssi- ja siirtymävaiheista, jotka ovat osa normaalia synnytyksen kulkua. 

Ponnistusvaihe 

Kun kohdunsuu on täysin auki, odotetaan että vauva laskeutuu synnytyskanavassa, tällöin äidille tulee yleensä tarve ponnistaa. Kuuntele kätilön ohjeita ponnistusvaiheessa. 

Äiti tietää usein itse itselleen parhaan ponnistusasennon. Omaa kehoa kuunnellen ja kätilön ohjaamana äiti löytää oikean ponnistusasennon. Eri asentoja on hyvä kokeilla synnytyksen aikana. 

Ponnistaa voi eri asennoissa ja eri paikoissa. Esimerkiksi sängyllä puoli-istuvassa asennossa, kylkiasennossa, nelinkontin, synnytysjakkaralla tai ammeessa veteen. 

Supistusten avulla ja äidin ponnistamana vauva syntyy. Ponnistusvaihe kestää muutamasta minuutista noin tuntiin. 

Jälkeisvaihe 

Heti syntymän jälkeen vauva yleensä nostetaan äidin rinnalle ensi-imetystä varten. 

Tukihenkilö tai kätilö leikkaa vauvan napanuoran ja vauva tarkastetaan yhdessä kätilön kanssa. Vauvoille annetaan minuutin (ja tarvittaessa viiden minuutin) iässä apgarpisteet tiettyjen kriteerien mukaan. 

Istukka ja lapsivesikalvot syntyvät tavallisesti noin tunnin sisällä synnytyksestä. 

Mahdolliset repeämät tai episiotomia (välilihan leikkaushaava) ommellaan puudutuksessa. 

Ensi-imetyksen jälkeen vauva mitataan ja tarvittaessa puhdistetaan. Äiti pääsee suihkuun ja saa ruokaa, välipalaa tarjoillaan myös tukihenkilölle. Tämän jälkeen synnytyshuoneesta siirrytään vierihoito-osastolle. 

Lähteet ja muut linkit