Uhmainen lapsi koettelee usein vanhempiensa kärsivällisyyttä ja hermoja. Lapsi alkaa harjoitella oman tahdon ilmaisemista oman temperamenttinsa mukaisesti. Uhmaiän voimakkaat reaktiot näyttäytyvät ehkä ymmärrettävämpinä, kun muistat, miten täydellisen riippuvainen pieni lapsi on alussa hoivaajistaan. Tästä riippuvuudesta lapsen on löydettävä vähitellen tiensä maailmaan, ja siinäkin hän tarvitsee tukeasi.

Tärkeää:

  • Tunnereaktiot ja niiden ilmaisun opettelu on lapselle tärkeää ja hänen tulee voida ilmaista kaikkia tunteita.
  • Lapsellasi tulee olla oikeus ja mahdollisuus ilmaista suoraan tunteensa, myös sellaiset, jotka loukkaavat vanhempia ilman rangaistuksen uhkaa. Lapsella tulisi olla tunne, että aikuiset ovat vahvoja ja kestäviä ja kestävät myös ”hyökkäyksiä” silloin, kun lapsi ei vielä kykene hallitsemaan itseään ja tunnereaktioitaan.
  • Pikkulapsi-iän jälkeen lapselta voi kuitenkin hyvällä syyllä edellyttää – ja myös vaatia – yhä paremmaksi kehittyvää tunteiden hallintaa, eikä hänen toisia tai itseään satuttavaa käytöstä tule sallia tai hyväksyä.
  • Vanhempi tekee arjen päätökset, lapsen uhman ei saa antaa hallita päätöksen tekoa. Vastuu päätöksistä ja seurauksista on aina vanhemmilla.

Lähteet ja muut linkit