Aina infektiot tai muut vastasyntyneen sairaudet tai poikkeavuudet eivät ole todettavissa sairaalan kotiinlähtötarkastuksessa. Jos vastasyntynyt on huonovointinen, poikkeavan väsynyt ja vaisu, hengittää poikkeavasti, on jatkuvasti itkuinen, syö huonosti, oksentelee runsaasti, on käsittelyarka tai jäykistelee, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön lasten päivystyspoliklinikkaan tai neuvolaan vauvan voinnin arvioimiseksi.  

Vauvan ihon väriä on hyvä havainnoida kotiutumisen jälkeenkin. Keltaisuus on voimakkaimmillaan noin kahden – neljän vuorokauden iässä ja sitä esiintyy lievänä liki joka toisella vastasyntyneellä. Väri johtuu elimistöön kertyneestä bilirubiinista, joka värjää vauvan ihon ja silmien valkuaiset kellertäviksi. Lievä keltaisuus ei vaadi hoitoa, mutta voimakkaampana sitä hoidetaan sinivalolla. Tiheämmät syötöt ja riittävä maidonsaanti voivat auttaa ehkäisemään ja vähentämään kellastumista. Korkea bilirubiinipitoisuus voi aiheuttaa keltaisuuden lisäksi väsymystä ja huonoa syömistä. Jos vauvalla on näitä oireita ensimmäisinä kotiutumisen jälkeisinä päivinä, tulee ottaa yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan, osastolle, josta vastasyntynyt on kotiutettu tai lasten päivystyspoliklinikkaan.  

Vastasyntyneen normaali lämpö on 36.5 – 37.5 astetta. Lämpöä ei tarvitse päivittäin mitata, ellei vauvan iho tunnu viileältä tai kuumeiselta. Mikäli alle kolmen kuukauden ikäisellä vauvalla nousee kuume, tulee hakeutua lääkäriin. Yli kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuumetta voidaan tarvittaessa hoitaa kotona kuumetta alentavalla lääkkeellä iän ja painokilojen mukaan. Vauvan nenän tukkoisuus ja aivastelu eivät aina ole merkkejä flunssasta. Vauvan nenä on pieni ja sinne jää helposti limaa. Tukkoista nenää voi avata tiputtelemalla vauvan sieraimiin joko äidin rintamaitopisaroita tai keittosuolaliuosta (NaCl). Myös apteekista saatavalla niistäjällä voi irrottaa limaa.   

Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus 13:a eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Jokainen rokotus annetaan sellaisessa iässä, että lapsi saa parhaan mahdollisen suojan juuri oikeaan aikaan.