Synnytyskipu on luonnollista, positiivista kipua, joka johtuu kohdun sileän lihaksen supistumisesta, lantion alueen lihasten ja ulkosynnyttimien venytyksestä sekä sikiön pään laskeutumisesta syvälle lantioon. Synnytykseen valmistautuessa olisi hyvä miettiä omia henkilökohtaisia keinoja sietää kipua.  Jokainen synnyttäjä kokee kivun omalla tavallaan ja tärkein kivun arviointimenetelmä synnytyskivulle onkin synnyttäjän oma kuvaus kivusta.  

Synnytyskivun hoitoon vaikuttavat äidin toiveet, synnytyksen eteneminen sekä vauvan ja äidin vointi. Synnyttäjä voi tehdä monia asioita itse tai tukihenkilön avustuksella helpottaakseen oloaan synnytyksen aikana.  

Kivunlievitykseen suhtautuminen on hyvin henkilökohtainen asia. Kaikki eivät tarvitse tehokkainta kivunlievitystä. Toisaalta sietämättömästä kivusta ei kenenkään tarvitse kärsiä. 

Lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät 

  • Rentoutuminen supistusten aikana on tärkeää, sillä kehosi rentoutuessa, lantion lihakset rentoutuvat, jolloin kohdunsuun avautuminen helpottuu. Voit esimerkiksi kokeilla rentoutusharjoituksia, joiden avulla opit keskittymään ja löytämään omia sisäisiä voimavarojasi synnytystä varten.
  • Muistathan hengittää supistusten aikana. Joskus hengitykseen keskittyminen vie huomion pois supistuskivusta
  • Synnytyksen edistymiseen oksitosiinihormonilla on tärkeä osuus. Sen pitoisuutta voidaan nostattaa eri keinoin esim. koskettelulla, hieronnalla tai sivelyllä. Koskettamisella ja hieronnalla voidaan helpottaa myös kipua. Usein synnyttäjästä tuntuu hyvältä, kun puoliso tai muu tukihenkilö hieroo kohtaa, missä supistuskipu tuntuu tai pitää kädestä kiinni kivun kovimpana hetkenä.
  • Synnytyslaulu on synnytyksenaikaista äänenkäyttöä, jonka tarkoitus on vähentää kipua ja auttaa rentoutumaan. Suu/leuka on hermoyhteydessä kohdunsuulle, jolloin suun alueen rentous pitää myös kohdunsuuta rentona. Vastaavasti, jos suu ja leuat ovat kireät ja puret hampaita yhteen, niin silloin lantionpohja ja kohdunsuukin ovat tiukempana. Matala ääni resonoi kehon alaosassa ja rentouttaa kipualuetta. Äänen käytön aikana leuka ja posket ”roikkuvat” rentona.
  • Äidin pystyasennossa painovoima ja lantion keinuva liike tehostavat synnytyksen edistymistä ja helpottavat vauvaa asettumaan oikeaan asentoon synnytyskanavassa. Pystyasennossa äiti voi olla joko seisten tai esim. jumppapallon päällä istuen. Moni äiti hakeutuu vaistomaisesti etunoja-asentoon eli nojailee esimerkiksi pöytään tai ikkunalautaan. Kuuntele omaa kehoasi sopivan asennon löytämiseksi supistusten aikana.
  • Lämpö ja lämmin vesi on tehokas kivunhoitokeino. Kotona avautumisvaiheessa lämmin suihku helpottaa jomotuksen tunnetta ja rentouttaa kohtulihasta tuoden sille hapekasta verta, jolloin kohtulihas supistuu tehokkaammin. Suihkutusta voi kohdistaa sinne, missä kipu tuntuu eniten. Vaihtoehtona suihkulle ja ammeelle voi kokeilla lämpimiä kääreitä tai lämmintä jyväpussia siellä, missä kipu tuntuu eli selässä tai alavatsalla. Myös saunassa voi rentoutua, mutta ethän ota kuumia löylyjä ja huolehdit riittävästä nesteen juomisesta.
  • Supistuksen aikana kumppani tai tukihenkilö voi akupainannalla helpottaa synnyttäjän olotilaa ja kiputuntemuksia. Kätilö ohjaa synnytyksen aikana akupainannassa
  • Tens -laite synnytyskivun hoitoon on mahdollista vuokrata yksityiseltä puolelta jo ennen synnytystä. Tens–laitteen avulla heikko sähkövirta johdetaan ihon alla kulkeviin hermoihin, kipuviesti aivoihin häiriintyy ja supistus on helpompi kestää. Supistuksen aikana selkäalueen lihakset rentoutuvat. Tens -laite myös nostaa luontaisen endorfiinin tasoa elimistössä. Koska endorfiinitaso nousee pikkuhiljaa, kannattaa laitteen käyttö aloittaa synnytyksen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
  • Muita lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja ovat mm. akupunktio, vyöhyketerapia, aquarakkulat ja synnytystanssi

Lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät 

  • Ilokaasu eli dityppioksidi on typen happiyhdiste. Ilokaasu vaikuttaa keskushermoston kautta heikentämällä kipuimpulssien kulkua ja vapauttaa samalla kehon omia endorfiineja, kipua lievittäviä morfiinin kaltaisia aineita. Ilokaasu vaikuttaa myös muuhun kuin pelkästään synnytyskipuun. Ilokaasun käyttö voi tuntua siltä kuin olisi alkoholin aiheuttamassa hiprakassa. Sivuvaikutuksia voivat olla huimaus, sekavuus, tokkuraisuus ja pahoinvointi, etenkin jos kaasua ottaa pitkään ilman taukoja. Ilokaasun vaikutuksen kokeminen on hyvin yksilöllistä.
  • Lääkkeistä synnytyksen alkuvaiheessa kotona voi kipuun ottaa parasetamolia. Petidiini on sairaalassa pakaralihakseen pistettävä kipulääke, jota käytetään synnytyksen alussa. Se rentouttaa ja vie supistuskivulta terävimmän kärjen. Vastaava lääke on Oxynorm, jota voidaan antaa myös suun kautta. Muita synnytyksen alkuvaiheen kipulääkkeitä ovat Tramal ja Litalgin.   
  • Epiduraalipuudutus on tehokkain yksittäinen lääkkeellinen kivunlievitysmenetelmä ja se voidaan laittaa myös avautumisvaiheen alussa. Yhdistämällä lääkeliuoksessa puudute ja kipulääke päästään tehokkaaseen kivunlievitykseen ilman merkittävää jalkojen puutumista. Epiduraalipuudutuksen vaikutus alkaa vähitellen 10 – 15 minuutissa ja se voidaan uusia monta kertaa epiduraalitilaan laitetun katetrin kautta.
  • Spinaalipuudutus on vielä tehokkaampi kuin epiduraalipuudutus. Sen vaikutus alkaa myös muutamassa minuutissa ja kerta-annoksen vaikutus kestää 1 – 2 tuntia.  Spinaalipuudutuksen yhteydessä voidaan pistää myös epiduraalikatetri lisäkivunlievitystä varten. Spinaalipuudutuksessa jalkojen puutumisen tunne on voimakkaampaa kuin epiduraalissa ensimmäisen 0,5 tunnin ajan. Spinaalipuudutusta käytetään lähinnä nopeasti etenevien synnytysten loppuvaiheessa, jolloin kerta-annos riittää hoitamaan sekä avautumis- että ponnistusvaiheen kivun.
  • Parakervikaali- eli kohdunkaulanpuudutus laitetaan emättimen kautta kohdunkaulan molemmille puolille avautumisvaiheen kivunlievitykseksi. Puudute on tehokas paikallispuudute. Se auttaa kipuihin hyvin tai erinomaisesti 50 %:lla synnyttäjistä ja kohtalaisesti n. 35 %:lla synnyttäjistä. Puudutuksen vaikutus kestää noin 1-2 tuntia ja se voidaan tarvittaessa toistaa useita kertoja.  
  • Pudendaalipuudutus on hyvä paikallispuudute ponnistusvaiheessa. Puudute laitetaan emättimen kautta ohuella neulalla molemmille puolille lantion sivuseinää puuduttamaan välilihaa hermottavat pudendaali- eli häpyhermot. Pudendaalipuudutuksella pystytään lievittämään synnytyskanavan alaosan ja ulkosynnyttimien alueen kipuja ponnistusvaiheessa.