Maidonerityksen ensimmäinen vaihe alkaa raskauden puolenvälin aikaan. Hormonit saavat tämän aikaan. Maitoa ei kuitenkaan vielä varsinaisesti erity raskauden aikana, vaikka rintoihin muodostuukin loppuraskauden aikana kolostrum -maitoa. Kolostrum -maito sisältää paljon hyödyllisiä suoja-aineita vauvalle infektioita vastaan. Kolostrumia erittyy vauvan ensimmäisinä elinpäivinä vain pieniä määriä, mutta se sisältää kaiken mitä vauva tarvitsee.  

Varsinainen maidonnousu tapahtuu yleensä muutaman päivän kuluessa synnytyksestä. Hormonit vaikuttavat maidonnousuun, mutta myös vauvan säännöllinen, tiheä imetys tukee maidon nousemista. Jatkossa maitomäärän ylläpitoon vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki, eli mitä enemmän ja säännöllisemmin rinnat tyhjenevät joko vauvan imiessä tai rintoja lypsämällä, sitä enemmän maitoa erittyy. 

Ensi-imetys toteutuu usein ensimmäisten kahden tunnin sisällä vauvan syntymästä. Vauvat ovat viisaita; he lähtevät yleensä syntymän jälkeen hetken levättyään itse etsimään rintaa. Vauvat löytävätkin parhaan mahdollisen otteen rinnasta, kun saavat ryömiä rinnalle omaan tahtiinsa. Vauva imee usein parhaiten, kun hän saa olla mahallaan äidin rintakehän päällä. Ensi-imetys on vauvalle tärkeä kokemus rintaan ja imemiseen tutustumisessa. 

Kaikki vauvat eivät ole kuitenkaan vielä valmiita rinnalle kahden tunnin sisällä syntymästään. Tällöin äiti voi lypsää vauvalle ensipisarat, jotta maidontuotanto saa hyvän startin eikä vauva väsähdä liikaa. Vauvaa on hyvä pitää paljon ihokontaktissa ja odotella rauhassa vauvan nälkäviestejä.

Maidon riittävyyden merkit

Ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen vauvan tarvitsemat maitomäärät ovat pieniä. Syntymän jälkeen vauvan paino laskee luontaisesti, se ei ole merkki maidon riittämättömyydestä.  

Maito nousee rintoihin yleensä 2-3 vrk:n kuluttua synnytyksestä. Maidon noustua rintoihin nielemisääniä alkaa kuulua vauvan imiessä rinnalla ja äiti voi kokea maidonnousun tunteet rinnoissaan.  

Maidon riittävyyttä seurataan imetyksen turvamerkkien mukaan huomioimalla vauvan yleisvointia, eritystä sekä painon kehitystä.  

Ensimmäisten vuorokausien aikana vauva haluaa olla rinnalla tiheään. Tiheällä imemisellä vauva nostattaa äidinmaidon määrää tarpeitaan vastaavaksi. Imetyksen vakiinnuttua tiheän imun kaudet toistuvat vauvan kasvun myötä.  

Tiheän imun kautena vauva voi olla tyytymätön ja normaalia itkuisempi. Uni ei ehkä maistu tavalliseen tapaan päivällä eikä yöllä. Kyseessä on useimmiten kuitenkin normaali imetykseen kuuluva vaihe, jolla vauva varmistaa maidonsaannin pysymistä sopivalla tasolla jatkossakin. Tiheän imun kausi ei tarkoita, että äidinmaito olisi loppumassa.