Imetyksen onnistumiseen vaikuttaa monikin eri tekijä. Ympäristön tuki, äidin omat terveystottumukset  ja äidin elintavat ja jaksaminen ovat avainasemassa. 

Varhainen vuorovaikutus ja puolison rooli 

Syntymän jälkeen vastasyntyneen ja perheen on hyvä viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Näin vanhemmat oppivat tunnistamaan vauvan viestejä ja varhainen vuorovaikutus kehittyy. Myös vauva oppii luottamaan, että hänen viesteihinsä reagoidaan. Varhainen vuorovaikutus on kykyä vastata vauvan viesteihin sekä tarpeisiin.  

Imettävä äiti tarvitsee tukea ja apua ympärilleen. Imetyksen opettelu vie alussa aikaa ja puolison läsnäolo on silloin erityisen tärkeää. Vanhempien tehtävät ovat toisiaan täydentävät. Kun äidillä varhaisvaiheessa imetys vie suuren osan ajasta, toisen vanhemman rooli korostuu entistä vahvemmin arjen pyörittäjänä ja vauvanhoitajana. Pikkuhiljaa itsevarmuus kasvaa ja rutiinit tulevat tutuksi. Vanhempien kannattaa muistaa, että asiat voi tehdä ainakin kahdella eri tavalla, eikä ainoaa oikeaa tapaa ole olemassa. 

Imettävän äidin elintavat 

Äidin hyvä ravitsemustila edistää synnytyksestä toipumista, äidin jaksamista ja imetyksen onnistumista. Kun äiti syö monipuolisesti ja riittävästi, imetys ei kuluta äidin ravintoainevarastoja. Imetysajan ruokavaliossa ei ole tarpeen välttää mitään ruoka-aineita lapsen allergian ehkäisemiseksi. Äidin monipuolinen ruokavalio altistaa rintamaidon kautta lapsen sopivasti ruoka-aineille ja tukee lapsen puolustusmekanismien kehittymistä. 

Imetysajan liikuntamuodoiksi on hyvä ainakin alkuun valita tuttuja ja turvallisia liikuntamuotoja. Alkuun on syytä välttää lajeja, joissa esiintyy voimakkaita hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia, koska nivelsiteet ovat löystyneet hormonaalisten muutosten seurauksena. Lantionpohjalihasharjoittelu on hyvä aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Kohtuullinen liikunta ei vaikuta haitallisesti rintamaidon määrään tai laatuun, imetyskykyyn eikä lapsen kasvuun. 

Imetys ja päihteet eivät sovi yhteen. Alkoholin käyttöä imetysaikana tulee välttää, sillä alkoholinkäytölle imetysaikana ei voida asettaa turvallista rajaa. Myös tupakointia on syytä välttää imetysaikana. Äidin tupakointi altistaa lapsen syöpää aiheuttaville aineille sekä äidinmaidon kautta että epäsuorasti. Sähkösavukkeiden käyttöä ei myöskään suositella; nesteiden koostumus voi vaihdella suuresti, eikä tuotteiden sisältöä valvota järjestelmällisesti. Huumeita käyttävä äiti ei saa imettää.