Äitiyteen saatetaan liittää kulttuuriin tai perhepiirin perinteisiin liittyviä odotuksia ja epäonnistuminen näiden ulkoisten odotusten täyttämisessä voi aiheuttaa äidille epävarmuutta. Tulee muistaa, että perheen ulkopuolelta tulevat odotukset eivät sellaisenaan päde omaan perheeseen, vaan tärkeintä on perheen oma, yksilöllinen tapa elää ja toimia. Perhe itse muodostaa ne tavoitteet, joita kohti haluaa pyrkiä.

Äiti on virittäytynyt aistimaan vauvan tunnetiloja, minkä takia muutokset vauvan käytöksessä ja terveydentilassa saavat aikaan muutoksia myös äidissä. Äitiydessä mielialan äkillinenkin muuttuminen on normaalia.

  • Vauvan hoitaminen, varsinkin alkuvaiheessa, voi väsyttää  paljon. On tärkeää, että äiti saa järjestettyä aikaa myös itselleen.
  • Vauvan nukuttaminen voi välillä olla vaikeaa ja yöheräilyt vaativat vanhempien voimia. Joskus vauvan itku voi ärsyttää, aiheuttaa pahaa mieltä ja äiti voi tuntea itsensä avuttomaksi. Lopulta vauva kuitenkin nukahtaa tai itku lakkaa.
  • On hyvä muistaa, että niin positiiviset kuin negatiivisetkin tunteet kuuluvat osaksi äitiyttä ja niiden käsitteleminen on tärkeää. Ajatuksia kannattaa jakaa puolison tai ystävän kanssa, ja auttaa ja tukea toisianne.
  • On vahvuutta ja arvokasta tuntea omat jaksamisen rajansa ja uskaltaa pyytää apua silloin, kun huomaa sitä tarvitsevana.