Lapselle kannattaa tarjota säännöllisesti kolme pääateriaa ja 2–3 välipalaa päivän aikana: aamupuuro, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Terveellisiä välipaloja ovat mm. hedelmät, marjat, leipä tai vihannekset. Lapsen ruoassa tulee huomioida rasvan laatu ja rajoittaa makeita välipaloja.

Tärkeää:

  • Lusikan ja haarukan käyttö onnistuu ja lapsi alkaa harjoitella veitsen käyttöä.
  • Lapsi opettelee ruuan pilkkomista, leivän voitelua, ottamaan itselle ruokaa lautaselle.
  • Perunan kuorimista voi harjoitella.
  • Ateriointiin kannattaa varata aikaa: unohtelu ja vitkastelu on tavallista.
  • Lapsi auttaa mielellään ruuan valmistelussa, ruokakassien purkamisessa, pöydän kattamisessa.
  • Hyviin ruokailutapoihin oppiminen ja ohjaaminen vaativat vielä aikuisen esimerkkiä.
  • Yhteiset ja säännölliset ruokahetket

 Saatetaan tarvita 10–15 maistamiskertaa ennen kuin lapsi alkaa pitää uudesta ruuasta.

Lähteet ja muut linkit