Ruokailu
Ruokahalu vaihtelee leikki-ikäisellä lapsella päivien ja aterioiden välillä.
Lapselle kannattaa tarjota säännöllisesti kolme pääateriaa ja 2–3 välipalaa päivän aikana: aamupuuro, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Terveellisiä välipaloja ovat mm. hedelmät, marjat, leipä tai vihannekset. Lapsen ruoassa tulee huomioida rasvan laatu ja rajoittaa makeita välipaloja.
Tärkeää:
- Lusikan ja haarukan käyttö onnistuu ja lapsi alkaa harjoitella veitsen käyttöä.
- Lapsi opettelee ruuan pilkkomista, leivän voitelua, ottamaan itselle ruokaa lautaselle.
- Perunan kuorimista voi harjoitella.
- Ateriointiin kannattaa varata aikaa: unohtelu ja vitkastelu on tavallista.
- Lapsi auttaa mielellään ruuan valmistelussa, ruokakassien purkamisessa, pöydän kattamisessa.
- Hyviin ruokailutapoihin oppiminen ja ohjaaminen vaativat vielä aikuisen esimerkkiä.
- Yhteiset ja säännölliset ruokahetket
Saatetaan tarvita 10–15 maistamiskertaa ennen kuin lapsi alkaa pitää uudesta ruuasta.
Lähteet ja muut linkit
- Vauvan kaa – materiaali, Urbaani vanhemmuus- hanke, koordinointi Metropolia Ammattikorkeakoulu
- Kersanet, EPSHP
- Leikki-ikäisen ruokailu, MLL
- Leikki-ikäisen ruoka, Martat