Ruokailu
Monipuolinen ja säännöllinen syöminen tukevat nuoren normaalia kasvua ja kehitystä sekä jaksamista arjessa.
Kouluikäisten terveellisen ravitsemuksen perusta ovat lautasmalli, säännöllinen ateriarytmi ja terveelliset välipalat.
- Useimmille sopii syöminen 3-4 tunnin välein.
- Energian tarpeeseen vaikuttavat mm. murrosiässä tapahtuva kasvu, sukupuoli (pojat kuluttavat enemmän kuin tytöt), liikunnan määrä ja arkiaktiivisuuden taso.
- Urheilevan nuoren tulee saada riittävästi energiaa ja tärkeitä ravintoaineita.
- Paras janojuoma on vesi.
Vanhemmat nuoren terveellisen syömisen tukena
- Aikuisen esimerkki toimii nuorelle syömisen mallina.
- Vanhempien vastuu on tehdä terveelliset valinnat helpoiksi. Kotona tulee olla tarjolla terveellisiä välipaloja, kasviksia ja hedelmiä sekä tarvittaessa valmiita lämmitettäviä ruokia.
- Perheen yhteinen ruokailu on myös tärkeä yhdessäolon hetki.
- Kannusta nuorta syömään aamupala ja kouluruoka.
- Suhtaudu ruokaan järkevästi mutta rennosti. Kun arkiruoka on terveellistä ja säännöllistä, voi välillä herkutella huoletta.
- Hetkellinen kapinointi ja kokeilu myös syömiseen liittyen kuuluvat nuoren normaaliin itsenäistymiskehitykseen.
- Tunnista syömiseen liittyvät ongelmatilanteet. Muutokset nuoren ruokailussa voivat olla oireita vaikeuksista nuoren elämässä tai kehittyvästä syömishäiriöstä.
Palvelut
Lähteet ja muut linkit
- Neuvokas perhe, Syödään yhdessä
- THL, Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille
- UKK-instituutti, Arkiravinnosta vireyttä
- THL, Suomalaisten ravitsemus ja ruokailu. Kouluikäiset
- Neuvokas perhe. P.Mustajoki, Perheen ruokaympäristö - haaste vai mahdollisuus
- Nuorten mielenterveystalo, Syömishäiriöt