Vauvan kasvot ja silmät puhdistetaan päivittäin. Vauvan kyynelkanavat ovat vielä ahtaat ja siksi silmät usein rähmivät. Jos rähmä on kellertävää ja/tai silmät ovat punoittavat ja turvoksissa, on lääkärin arvio tarpeen. Kyseessä voi olla tulehdus.  

Vauvan taipeet tarkistetaan ja tarvittaessa puhdistetaan päivittäin. Hautuneelle iholle voi käyttää talkkia. Vastasyntyneen ihoa ei tarvitse rasvata säännöllisesti, ellei iho ole karhea ja kuiva. Vauvan iholle voi nousta pieniä valkeapäisiä tai punoittavia näppyjä, ikään kuin finnejä. Kyseessä on tavallisesti ns. hormoninäpyt, jotka ovat harmittomia eivätkä vaadi erityistä hoitoa. Ne katoavat itsestään ajan kuluessa.  

Vauvan vaippa vaihdetaan tarpeen mukaan ja vaippa-alueelle voi laittaa tarvittaessa mietoa suojavoidetta ja antaa ilmakylpyjä. Vauva kylvetetään 1-2 kertaa viikossa. Mikäli vauvan iho on kuiva, voi kylpyveteen lisätä hieman ihonhoitoöljyä. Kynsien leikkuuta ei suositella ensimmäisten kahden viikon aikana tulehdusriskin vuoksi. Mikäli kynnet ovat hyvin pitkät, voi vauvan käsissä käyttää tumppuja raapimisen ehkäisemiseksi.  

Vauvan napatynkä irtoaa yleensä 2 viikon sisällä syntymästä. Napatyngän juuri puhdistetaan päivittäin puhtaalla vedellä ja pumpulipuikolla. Puhdistuksen jälkeen napatynkä kuivataan huolellisesti kuivalla pumpulipuikolla. Napatyngän irrottua navanpohja puhdistetaan ja kuivataan huolellisesti kerran päivässä muutaman päivän ajan ja sen jälkeen kuivataan pesujen yhteydessä. Mikäli napa punoittaa tai haisee pahalle, voi navan puhdistaa antiseptisellä, kirvelemättömällä aineella useamman kerran vaipan vaihdon yhteydessä. Jos iholle navan yläpuolelle muodostuu liekkimäinen, punainen kuvio, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön, sillä kyse voi olla hoitoa vaativasta tulehduksesta. 

Joskus vauvan kielen päällä ja/tai poskien limakalvoilla on havaittavissa valkoista tai vaalean harmaata katetta, sammasta. Tällöin kotihoitona voi penslata vauvan kieltä imetysten jälkeen maustamattomalla vichyvedellä tai jollakin happamalla nesteellä, kuten puolukka- tai sitruunamehulla. Samanaikaisesti äidin rinnanpäät on syytä hoitaa samalla tavoin. Myös mahdollisten tuttien tai tuttipullojen keittämisestä tulee huolehtia päivittäin. Jos sammas ei kotihoidolla parane, voidaan sammasta hoitaa neuvolasta saatavalla reseptilääkkeellä.