Synnytykseen voi valmistautua pohtimalla omia toiveitaan ja harjoittelemaan rentoutumista. Vaikka etukäteen ei voi tietää, miten synnytys tulee etenemään, on hyvä pohtia ja kirjata ylös omia ajatuksia ja toiveita esimerkiksi sairaalan esitietokaavakkeeseen (IPana) 

Synnytys käynnistyy yleensä joko supistuksilla tai lapsivedenmenolla. 

Kun kyseessä on normaali synnytys, on äidin rentoutumisen ja synnytyksen edistymisen kannalta paras olla mahdollisimman pitkään kotona tai muussa tutussa ympäristössä. 

Synnytyksen edistyessä ruokailu helposti unohtuu tai ruoka ei maistu, joten muistathan syödä vielä kotona ollessasi. Näin jaksat synnytyksen paremmin. 

Usko omaan kehoosi, omiin tuntemuksiisi ja voimiisi! 

Supistukset 

Yleensä ajatellaan, että ensisynnyttäjällä on synnytys käynnissä, kun supistuksia on tullut vähintään kahden tunnin ajan, viiden minuutin välein ja yksi supistus kestää minuutin ajan. 

Synnytyssupistukset eroavat ”harjoitussupistuksista” muuttumalla säännöllisiksi, voimakkaammiksi ja kestoltaan pidemmiksi. 

Synnytys voi käynnistyä hitaasti. Supistukset voivat välillä vähentyä ja taas alkaa uudelleen. Tässä kohtaa on turvallista olla kotona ja odottaa synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Yöllä kannattaa yrittää jatkaa unia tai ainakin torkahdella supistusten välillä. On tavallista, että osa synnyttäjistä vaipuu supistusten välillä omaan maailmaansa keskittyen omaan itseensä. 

Jos olet epävarma, kannattaako sairaalaan lähteä, voi aina soittaa synnytyssairaalaan lisäohjeiden saamiseksi. 

Lapsivedenmeno 

Sikiökalvojen puhjetessa kalvoihin tulee yksinkertaisesti johonkin kohtaan reikä. Jos vettä tulee vain vähän, on useimmiten kyseessä ns. korkea vedenmeno, eli kalvoissa oleva reikä on jossain korkealla kohdussa. Jos reikä on kohdun alaosassa, paineen vaikutuksesta lapsivettä tulee useimmiten enemmän. Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta tai vaaleanpunaista. 

Jos epäilet lapsivedenmenoa, sinun tulee ottaa yhteys synnytyssairaalaasi lisäohjeiden saamiseksi. 60–80 %:lla tapauksista supistukset alkavat 1-2 vuorokauden kuluessa lapsivedenmenosta. Mikäli näin ei tapahdu, synnytys käynnistetään nykyisen käytännön mukaisesti yleensä 24 tunnin kuluttua vedenmenosta. 

Sairaalassa sikiön vointi tarkistetaan sikiön sydämenlyöntitiheyttä (KTG) kuuntelemalla. Kaikista synnyttäjistä otetaan Streptokokki B (GBS) -näyte emättimestä jo raskausaikana. Mikäli GBS todetaan, aloitetaan sairaalassa suonensisäinen antibioottiestohoito sikiön suojaksi ja synnytyksen käynnistys voidaa​n aloittaa harkinnan mukaan jo ennen 24 tunnin täyttymistä. Antibiootti jatkuu synnytykseen asti. Mikäli GBS ei ole emättimessä ja sikiön vointi on hyvä eikä supistuksia vielä ole, voit yleensä vielä kotiutua. Jokaiselle synnyttäjälle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma kunkin raskaustilanteen mukaan. 

Verinen vuoto 

Limainen, hieman verensekainen vuoto voi ennakoida synnytyksen käynnistymistä, mutta ei aiheuta vielä toimenpiteitä raskauden loppuvaiheessa. 

Niukkaa veristä vuotoa voi tulla yhdynnän tai sisätutkimuksen jälkeen. Niukkaa vuotoa voit seurata kotona, jos raskaus on täysiaikainen ja se on edennyt normaalisti. Varhaisemmilla raskausviikoilla virka-aikana ole yhteydessä omaan neuvolaan ja päivystysaikana OYS:n synnytysvastaanottoon, puhelin 08 315 3198. Hakeudu ohjeen mukaan tarvittaessa synnyttäjien vastaanottoon, joka on auki 24 h /vrk. 

Runsaalla verisellä vuodolla tarkoitetaan kirkkaanpunaista kuukautisvuodon omaista vuotoa. Jos sinulla on runsasta veristä vuotoa ja / tai tunnet kivuliaan pitkäkestoisen supistuksen, joka ei välillä hellitä, lähde sairaalaan ambulanssilla välittömästi. Hätänumero on 112. Odota ambulanssin saapumista makuulla kylkiasennossa. 

Päivystyksellisen yhteydenotonaiheet lista 

Päivystyksellisen yhteydenoton aiheita OYS:aan neuvolan aukioloaikojen ulkopuolella ovat:

  • säännölliset (alle 10 minuutin välein) ja kivuliaat supistukset ennen 37+0 raskausviikkoa
  • kohtalainen tai runsas verinen vuoto
  • selkeä lapsiveden meno
  • yhtäjaksoinen, voimakas vatsakipu, joka ei helpota levossa
  • sikiön vähentyneet liikkeet 28 raskausviikon jälkeen (<10 /tunti) toistetusti
  • kova päänsärky ja näköhäiriöt, jotka eivät mene särkylääkkeellä (paracetamol 1g) ja levossa ohi
  • hengitysvaikeudet
  • jalan turvotus ja voimakas kipu toispuoleisena (esim. astuessa)

Muissa oireissa yhteys neuvolapalveluun puh. 08- 55844356