Äidin tulee työskennellä kehonsa viestejä kuunnellen ja toimia niiden mukaan. Synnytyskipukin ohjaa toimintaa ja liikkeitä. Tärkeintä on äidin luottamus itseensä ja kehoonsa. Äidin luottamuksen vahvuuteen synnytyksen aikana voivat vaikuttaa äitiä tukevat synnytyksessä läsnäolijat. Jos äiti kaipaa omaa tilaa ja rauhaa, suoritetaan vain välttämättömät, äidin ja vauvan hyvinvoinnin varmistavat tarkastukset ja toimenpiteet. Kannattaa muistaa oloa helpottavien liikkeiden ja asentojen merkitys ja kokeilla eri asentoja ja liikkeitä eri vaiheissa synnytystä. Syödä ja juoda kannattaa tarpeen tullen, jotta energiaa riittää.

  • Jokainen supistus tuo vauvaa lähemmäs vanhempiaan. Supistusten alkaessa tulee muistuttaa itseä rauhallisesta hengittämisestä ja esimerkiksi keinutella tai liikkua muulla tavalla, johon keho ja tuntemukset synnytyksen aikana ohjaavat.
  • Apuna tässä voi olla synnytykseen osallistuva puoliso, läheinen, kätilö tai doula, joka voi muistuttaa hengittämisestä sekä auttaa liikkumaan ja rentoutumaan hyväksi koetuilla tavoilla.
  • Liikehdinnän ja hengittämiseen keskittymisen lisäksi on myös muita kivunhallinnan ja -lievityksen menetelmiä, joista voit tiedustella ammattilaiselta.

Lähteet ja muut linkit